Το πιο συνηθισµένο λάθος που γίνεται στον φωτισµό ενός χώρου, είναι η ταύτιση φωτιστικών και φωτισµού…!
Φωτισµός και φωτιστικά είναι….διαφορετικά πράγµατα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται….
Τα φωτιστικά είναι µία µόνον παράµετρος του φωτισµού.
Αντιθέτως ο φωτισµός είναι συνάρτηση πολλών παραµέτρων, όπως των διαστάσεων (το µέγεθος) του χώρου, των χρωµατισµών οροφής-τοίχων- δαπέδου (που απορροφούν και αντανακλούν το φως), της δραστηριότητας που ασκείται µέσα στον χώρο (µε τα ζητούµενα-συνιστώµενα lux ανα δραστηριότητα), του είδους του φωτισµού (γενικός-τοπικός-θεατρικός-ατμοσφαιρικός κοκ.), της κατεύθυνσης του φωτισµού (άµεσος-εµµεσος κοκ.), της οµοιοµορφίας, της χροιάς, της χρωµατικής απόδοσης, της ύπαρξης φυσικού φωτισµού και....τέλος των φωτιστικών και της διευθέτησής τους µέσα στον χώρο.
Κατά συνέπεια, αγοράζοντας φωτιστικά στην....τύχη και µε µοναδικό κριτήριο την εξωτερική εµφάνιση ή την τιµή, φωτισµός δεν γίνεται..! Είναι σαν να αγοράζει κανείς ρούχα χωρίς να ξέρει το….νούµερό του! Εξ άλλου, ο συνδυασµός όλων αυτών των παραµέτρων είναι και το αντικείµενο µιας φωτοµετρικής µελέτης, που είναι και η καλύτερη προσέγγιση στο οποιοδήποτε πρόβληµα φωτισµού.
Ξεκαθαρίζονται αρχικά οι φωτιστικές ανάγκες του χώρου (ποσοτικά και ποιοτικά), και κατόπιν οι διακοσµητικές ανάγκες, γίνεται προσαρµογή στον προϋπολογισµό που υπάρχει, και βρίσκουµε το σωστότερο και οικονοµικότερο φωτιστικό σχήµα.
Τελικά οδηγούµεθα, όχι στην τύχη αλλά τεκµηριωµένα πλέον, στα καταλληλοτέρα -από κάθε άποψη- φωτιστικά σώµατα. Και έτσι έχει κανείς την σιγουριά της µελετηµένης επιλογής…
Αλλιώς, κατά παράφραση του Κινέζικου ρητού «άµα δεν ξέρεις που πάς, όλοι οι δρόµοι θα σε πάνε εκεί…» θα µπορούσαµε και για τον φωτισµό να πούµε «αµα δεν ξέρεις τι φώς χρειάζεσαι …όλα τα φωτιστικά σου κάνουν !!»
Η κεντρική ιδέα του άρθρου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό MAISON DECORATION το 2002 από τον Κώστα Μαθιό.
Μοιραστείτε το: