Το e-lucehabitat.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας εξασφαλίσει κορυφαία εμπειρία χρήσης.
Το κατάλαβα     Μάθετε περισσότερα

Φωτισμός Κουζίνας...Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε.

Εκεί που τα λάθη γίνονται επικίνδυνα..

  Είναι,πιστεύω,γεγονός αναµφισβήτητο πως ενας ανεπαρκής ή ακατάλληλος φωτισµός ειναι ο πιό... σίγουρος τρόπος να υποβαθµίσουµε τον οποιονδήποτε χώρο στο σπίτι µας.Θα εξαφανίσει σηµαντικές λεπτοµέρειες,θα αλλοιώσει χρώµατα χαλιών,πινάκων και υφασµάτων,θα δηµιουργήσει ανεπιθύµητες σκιές και παρασκιές,ενοχλητικές λαµπρότητες και γυαλάδες κλπ.κλπ...µε δυό λόγια θα κάνει να πάνε στράφι όλα όσα δαπανήσαµε γιά κατασκευή,έπιπλα,εξοπλισµό και διακόσµηση!

Σε αντίθεση,φυσικά, µε έναν σωστά µελετηµένο και προσεκτικά σχεδιασµένο φωτισµό, που αναδεικνύει αναβαθµίζει και κάνει ελκυστικούς τους χώρους µας,εξασφαλίζοντας µιά άνετη και ευχάριστη "ατµόσφαιρα".

 Υπάρχουν όµως χώροι σε κάθε σπίτι,όπου ο αντίκτυπος ενός λανθασµένου φωτισµού
δεν εχει µόνο αισθητικές συνέπειες.

Ένας βασικός χώρος είναι η ΚΟΥΖΙΝΑ όπου ο
 φωτισµός έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στην ασφάλεια μας.  Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να βάζει τις ανάγκες του γιά ασφάλεια σε δεύτερη µοίρα και κάτω από τις αισθητικές του προτιµήσεις...


Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο φωτισμό της κουζίνας.

 

ΚΟΥΖΙΝΑ

Η κουζίνα είναι ο πιό επικίνδυνος χώρος του σπιτιού.Στατιστικά τά περισσότερα οικιακά ατυχήµατα γίνονται µέσα σ'αυτήν. Η χρήση κοφτερών µαχαιριών, τό τρίψιµο σέ τρίφτες, η ανάµιξη καυτών υλικών, το άνοιγµα κονσερβών,κλπ. µπορούν νά γίνουν επικίνδυνες δραστηριότητες κάτω απο φτωχό ή ακατάλληλο φωτισµό.

Η κουζίνα είναι χώρος εργασίας, και µάλιστα υψηλών απαιτήσεων σε φωτισµό.Και πρέπεινα φωτίζεται όπως όλοι οι χώροι εργασίας. Οχι σαν θέατρο, ή µουσείο, ή βιτρίνα,ή καθιστικό.... Αφήστε την οµορφιά,την ατµόσφαιρα και τα φωτιστικά εφφέ γιά αλλους χώρους µέσα στο σπίτι.

Οµως δυστυχώς σήµερα µε την σποτοµανία που επικρατεί, πολλοί άνθρωποι εκτίθενται εν αγνοία τους σε σοβαρούς κινδύνους,παρασυρόµενοι ή από την “µόδα” , ή από τον µινιµαλισµό ή από διάφορους κατασκευαστές επίπλων κουζινών που ενσωµατώνουν στα έπιπλα αυτά σπότς "ελαφρά τη καρδία" και µε απότερο σκοπό να κάνουν το προϊόν τους εντυπωσιακό και θελκτικότερο στά µάτια µας. Και βέβαια λίγοι µπαίνουν στον κόπο να κάνουν την απλή σκέψη ότι όποιος κατασκευάζει κουζίνες είναι ειδικός εκεί (δηλ. στα έπιπλα κουζίνας και όχι στον φωτισµό!!!)

Τα σπότ είναι σε γενικές γραµµές επικίνδυνο φωτιστικό στην κουζίνα! Σπότ σηµαίνει σηµείο και η κουζίνα δεν απαιτεί φωτισµό σηµείων αλλά οµοιόµορφο γενικό και τοπικό (στους πάγκους) φωτισµό. Τα σπότς είναι κωνικές δέσµες φωτισµού (εύρους µέχρι 60° maximum),και αδιάφορα µε το πόσο κοντά-πυκνά θα τοποθετηθούν στην οροφή, δηµιουργούν περιοχές µε περισσότερο και λιγότερο φως (δηλαδή διαφορές φωτεινότητος µε τεράστια απόκλιση από τα 100 στα 3000 lux µέσα σε λίγα εκατοστά!).

Επειδή το φως είναι αόρατο (γίνεται αντιληπτό µόνο αφού χτυπήσει κάπου και αντανακλαστεί) αυτές οι διαφορές φωτεινότητας φαίνονται σαν “νησίδες” φωτισµού στό πάτωµα. Οµως δεν υπάρχουν µόνο στο ...πάτωµα, αλλά µέσα σε όλο τον χώρο και µάλιστα εντονότερες στο επίπεδο των µατιών µας(eye-level) και αυτό βάζει τα µάτια µας σε ένα διαρκές στρές απότοµων προσαρµογών (ανοιγοκλείνει συνεχώς η κόρη). Κατά την διάρκεια όµως αυτών των προσαρµογών έχουµε “παύσεις” στην όραση και δεν βλέπουµε λεπτοµέρειες και καταλαβαίνετε τι µπορεί να σηµαίνει συχνές παύσεις στην όραση και τι µπορεί να συµβεί όταν κόβουµε µε ένα µαχαίρι ή τριβουµε σ’ένα τρίφτη ή µετακινούµε κάτι ζεµατιστό.....

Μοναδική ίσως εξαίρεση για περιορισµένη χρήση σπότς (και µόνον εκεί) είναι η ύπαρξη πάσσου προς την κεντρική τραπεζαρία.

Οπως προαναφέρθηκε η κουζίνα απαιτεί άπλετο και οµοιόµορφο γενικό φωτισµό και οριζόντιο και κάθετο. Η συνιστώµενη στάθµη είναι 250-300 lux.( το πόσα Watts απαιτούνται γιά να πετύχουµε αυτά τα lux είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων). Οι προσφορότερες λύσεις βρίσκονται στα επαγγελµατικά συστήµατα άµεσου φωτισµού µε λαµπτήρες φθορισµού, ή σε τουλάχιστον δύο πλαφονιέρες άµεσου ή έµµεσου ισχυρού φωτισµού µε λαµπτήρες ιωδίου(save energy για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος).
Ο γενικός φωτισµός εκτός των άλλων πρέπει να βοηθά να βλέπουµε και µέσα στα ντουλάπια και στις κάθετες επιφάνειες των ηλεκτρικών συσκευών. Αν έχετε την προκατάληψη οτι ο φθορισµός δηµιουργεί ψυχρή ατµόσφαιρα θα πρέπει να ξέρετε οτι υπάρχουν λαµπτήρες φθορισµού(ή ακόμα και με την χροιά των Led που καθορίζονται από τους βαθμούς Kelvin)µε πολυ θερµή χροιά που προσοµοιάζει µε αυτήν των λαµπτήρων ιωδίου.
 

Υπάρχει και µιά ακόµη ιδιαιτερότητα. Στην κουζίνα δουλεύουµε συνήθως περιφεριακά.
Ετσι το κλασσικό κρεµαστό φωτιστικό στη µέση του δωµατίου, δεν αρκεί όσο ισχυρό και άν είναι, γιατί θα βρίσκεται πάντα πίσω µας και η σκιά µας θα πέφτει πάνω σε κάθε δραστηριότητα που επιχειρούµε στους πάγκους εργασίας(Θα δηµιουργούµε διαφορές φωτεινότητας µε το ίδιο µας το σώµα!).

Χρειάζεται λοιπόν και επαρκής τοπικός φωτισµός,πάνω από τους πάγκους εργασίας. Η συνιστώµενη στάθµη είναι 300-500 lux, µπορεί εύκολα να επιτευχθεί µε λάµπες φθορισµού ή linestra συνήθως κάτω απο τα ντουλάπια ή ακόμα και αντίστοιχα φωτιστικά σώματα με τεχνολογία φωτισμού led.

Φωτισµός χρειάζεται και πάνω από τον νεροχύτη γιά σωστό πλύσιµο των λαχανικών,πιάτων, σκευών κλπ.

Αν η κουζίνα περιλαµβάνει και καθηµερινή τραπεζαρία καλόν είναι να υπάρχει κάποιο κρεµαστό φωτιστικό πάνω από το τραπέζι. Θυµηθείτε οτι συχνά η κουζίνα γίνεται ο χώρος που χρησιµοποείται πιό συχνά, το ανεπίσηµο κέντρο ενός σπιτιού και απαιτεί σωστή "ατµόσφαιρα".

Σηµειώστε επίσης ότι η ύπαρξη καλού φυσικού φωτισµού την ηµέρα είναι πλεονέκτηµα µόνο όταν υπάρχει και καλός τεχνητός φωτισµός, για να εξισσοροπείται η υπεβολική φωτεινότητα του ήλιου που θα µπαίνει απο τα παράθυρα.

Οσον αφορά, τέλος, την δαπάνη που απαιτείται για τον σωστό φωτισµό της κουζίνας σας θα πρέπει να την υπολογίζετε γύρω στο 15% του συνολικού κόστους της. Σε τελική ανάλυση δεν είναι λογικό να προσπαθείτε να φωτίσετε καλόγουστα έπιπλα από λάκα ή φορµάϊκα design, πανάκριβους γρανίτες ή µάρµαρα,και συσκευές τελευταίας τεχνολογίας µε....ευτελή φωτιστικά... 

 

Η κεντρική ιδέα του άρθρου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό ΚΑΤΟΙΚΙΑ το 1997 από τον Κώστα Μαθιό.



Μοιραστείτε το: